Ajanhallintavinkit sivubisneksen aloittamiseen töiden ohella

ajanahallinta-vinkit-sivubisneksen-aloittamiseen-töiden-ohella

Oletko pohtinut sivubisneksen aloittamista kokopäiväisen työsi ohella? Pienelläkin sivutulolla voi olla pitkällä juoksulla suuri merkitys taloudessasi, mutta kuinka näiden kahden työn välillä tasapainoilu voi onnistua ilman loppuun palamista? Totuus on, että perinteisen 9-to-5-työn ohella sivubisneksen pyörittäminen sosiaalisia suhteita ylläpitäen tarkoittaa pitkiä päiviä ja omistautumista, mutta se on kuitenkin täysin mahdollista. Lue Kassavirtasen vinkit ja aloita oma ”side hustle” vaikkapa kevytyrittäjänä.

1. Luo itsellesi viikoittainen aikataulu

Saattaa tuntua typerältä aikatauluttaa sosiaalinen elämä, urheilu ja muu vapaa-aika töiden ohessa, mutta tämä on erittäin toimiva tapa saavuttaa järjestelmällisyys ja mielenrauha halutessa päästä useaan tavoitteeseen samanaikaisesti. Tiedät varmasti ”seinät kaatuvat päälle” -tunteen, kun yrität pitää mielessä kaikkia tehtävänäsi olevia asioita, etkä tästä syystä pysty tekemään mitään kunnolla. Suunnittele tuleva viikko sunnuntaisin ja näin maanantaisi ei tunnu niin kaoottiselta.

Mitkä ovat sellaisia asioita, jotka sinun tulee tehdä päivittäin? Treeni, kokopäivätyösi, sivubisnes? Lisää kaikki nämä asiat kalenteriisi. Jos teet töitä ma-pe kello 9-17, ei ole suositeltavaa, että työstät sivubisnestäsi aina tuntikaupalla iltaisin. Jaksota sivutyösi hommat pienempiin osiin ja jaa ne pitkin viikkoa osaksi kalenteriasi. Yleensä aamuisin ihmiset saavat enemmän asioita aikaiseksi kuin iltaisin, joten kokeile herätä vaikkapa kaksi tuntia aiemmin ja hoida sivubisnekseen liittyviä asioita ma-to kello 7-9. Tehtyäsi näin, voit pitkän työpäiväsi jälkeen urheilla tai nähdä ystäviä.

Toinen vinkki aikatauluttamiseen on aliarvioida, kuinka paljon töitä saat tehtyä sivutyöhösi liittyen per viikko. Näin pysyt helposti edellä aikatauluasi, eikä sinulla ole jatkuvaa, varmaan stressiin johtavaa jälkeen jäämisen tunnetta.

2.Keskity olennaiseen

Kun työstät sivubisnestäsi (tai mitä tahansa muuta elämäsi osa-aluetta), koita löytää sinulle eniten tuottoisat prosessit ja keskittyä niihin. Sanotaan, että 80 % tuloksistasi tulee vain 20 % teoistasi. Tiedosta, millaiset prosessit tuottavat parhaiten tulosta sinun tilanteessasi ja jätä muu taka-alalle. On turhaa yrittää tehdä 10 asiaa sivubisnekseesi liittyen puoliteholla, kun samaan aikaan voisit keskittyä vaikkapa kahteen, selkeästi tulosta tuottavaan toimeen.

Hyvä esimerkki on sivutyösi markkinointi. Jos yrität markkinoida palveluitasi kirjoittamalla blogia, mainostamalla Facebookissa ja Googlessa, postaamalla sosiaalisen median kanavissa ja kontaktoimalla potentiaalisia asiakkaita sekä puhelimitse että sähköpostitse tehden jokaisen näistä ”vähän sinne päin”, on syytä miettiä, mitkä toiminnoista ovat kaikista toimivimpia. Voit todennäköisesti kasvattaa näkyvyyttäsi paremmin keskittymällä kunnolla vain Instagram-postauksiin ja Facebook-markkinointiin unohtaen esimerkiksi aikaa vievien blogitekstien kirjoittamisen. Lyhykäisyydessään; PRIORISOI tehtäväsi.

3.Tiedä, milloin ulkoistaa

Menestyneimmät liikemiehet ja -naiset eivät tunnista vain omia vahvuuksiaan mutta myös heikkoutensa. Asioiden ulkoistaminen on joskus paras asia, minkä voit tehdä. Jos pyörität vaikkapa nettikauppaa sivutoimisena työnä ja sinulla menee ikuisuus tuotekuvien ottamiseen ja editoimiseen mutta muu markkinointi ja sisältöjen kirjoittaminen on sinun erikoisalaasi, kannattaa tosissaan pohtia valokuvaamisen ulkoistamista. Sanotaan, että sinulla menee 20 tuntia kuukaudessa tuotekuvien suunnittelemiseen, kuvaamiseen ja editointiin ja ammattilainen hoitaisi kaiken tämän 10 tunnissa ja vieläpä laadukkaimmin lopputuloksin. Tämä 10h/kk tietysti maksaa sinulle ammattilaisen tuntilaskutuksen mukaan mutta mieti, kuinka paljon rahallista arvoa voit saavuttaa tehden nämä sinulta säästyvät 20 tuntia jotain, missä olet todella taitava! Yksi yleisimmin ulkoistettavista liiketoiminnan osa-alueista on kirjanpito, ja kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia tästä, sillä paperityöt hoidetaan puolestasi. Muista, että asioiden ulkoistaiminen ei ole heikkoutta; Work smart not hard.

4.Tee yksi asia kerrallaan

Jos yrität tasapainotella kokopäiväisen työpaikkasi ja sivutoimeentulosi kanssa, kannattaa pyrkiä hoitamaan yksi asia kerralla kuntoon ennen seuraavaan siirtymistä. Virheitä tulee helposti, kun yrittää tehdä montaa asiaa samanaikaisesti ja usein näiden virheiden korjaaminen tulee usein viemään paljon aikaa.

Jaottele työtehtäväsi parhaasi mukaan isompiin köntteihin ja hoida yhdellä kertaa yksi kokonainen asia pois viikkokalenteristasi. Haluatko esimerkiksi pitää sivutyösi sosiaaliset mediat aktiivisena, mutta aika tuntuu loppuvan ja tästä syystä postailet silloin tällöin, kun siltä tuntuu? Kokeile omistaa yksi päivä viikosta somepostauksien suunnitteluun kuukauden ajaksi. Käytä yhtä sadasta automaatiosovelluksista, jonka avulla voit kerralla ajastaa haluamasi määrän postauksia ja tällöin sinun ei tarvitse muistaa postausaikoja, eivätkö ne pääse kiireen keskellä unohtumaan.

Oletko kuullut Pomodoro-tekniikasta? Se on tutkitusti tehokas ajanhallintamenetelmä, jonka avulla to-do-listan läpi kahlaaminen tuntuu vähemmän ylitsepääsemättömältä. Pomodoro tarkoittaa italiaksi tomaattia ja ideana on käyttää tomaatin muotoista munakelloa (mikä vain ajastin kuitenkin käy) ja asettaa se on 25 minuuttiin. Valitse jokin työlistasi tehtävä ja keskity siihen 25 minuuttia putkeen ilman minkäänlaisia taukoja/häiriötekijöitä. Tämän jälkeen aina aivojesi levätä 5 minuuttia ja toista tarvittaessa kuitenkin vain 4 kertaa yhteensä ennen kuin vuorossa on 20 minuutin tauko. Tekniikan teho perustuu lyhyisiin, 25 minuutin työjaksoihin, joiden avulla isomman työtehtävän aloittamisen kynnys on paljon matalampi. Aivojen säännöllinen tauolla palkitseminen on myös tutkitusti toimiva tapa saada mielihyvän ja onnistumisen tunnetta.

5.Määrittele tietty aika ja paikka työskentelyyn

Viimeinen vinkki ajanhallintaan on määritellyt ajankohdat ja paikat sivutoimeentulosi työstämiseen. Jos olet aloittamassa sivutoimintaasi, kokeile sitoutua aluksi tekemään vaikkapa 8 tuntia töitä sen eteen viikossa. Tämä tarkoittaa 2 tuntia esimerkiksi maanantaista torstaihin.

Onko sinulla mahdollisuus saapua toimistolle ennen muita? Hiljainen toimisto ennen muiden saapumista on täydellinen paikka asennoitua tekemään töitä tehokkaasti. Myös kahvilassa työskentely on hyvä idea etenkin aamuisin! Avain kaikkeen on uusien rutiinien muodostuminen. Vaikka asioiden mahduttaminen kalenteriin tuntuu aluksi vaikealta ja aiemmin herääminen raskaalta, jos sinulla on aito halu ja intohimo saada oma toimintasi rullaamaan, tulet tottumaan uuteen rutiiniisi nopeammin kuin uskotkaan!