Kevytyrittäjyyden hyvät ja huonot puolet – lue 10 kohdan lista

Onko mielessäsi potentiaalinen liikeidea, mutta hyppy yrittäjyyteen mietityttää? Kevytyrittäjyys on joustava ja ennen kaikkea riskitön tapa kokeilla omaa yritysideaa ja sen kannattavuutta. Kevytyrittäjyys voikin toimia helppona ensiaskeleena yrittäjyyteen.

Kevytyrittäjyys on jatkuvasti kasvava itsensä työllistämisen muoto, jossa toimitaan yrittäjämäisesti oman alan parissa, ilman varsinaisen yrityksen perustamista. Kevytyrittäjyys tarkoittaa käytännössä laskutuspalvelun käyttämistä. Kassavirtasen palveluiden käyttö on vaivatonta, koska esimerkiksi kirjanpito, verotus ja muut pakolliset velvoitteet hoituvat automaattisesti meidän kauttamme, eikä sinun tarvitse erikseen huolehtia niistä. Kevytyrittäjyys tekee sinusta monessa mielessä yrittäjän, mutta ei kaada niskaasi yrittäjyyteen kuuluvaa byrokratiaa.

 

Kevytyrittäjyyden hyvät puolet:

1. Helppo aloittaa

Kevytyrittäjyys on helppo tapa aloittaa liiketoiminta ilman suuria alkupääomavaatimuksia. Sinun ei tarvitse perustaa omaa yritystä, joten hallinnollinen taakka on kevyempi. Kassavirtasen palveluiden käytön aloittaminen on ilmaista ja nopeaa. Palveluamme käyttäessäsi maksat vain 3 % palvelumaksun laskuttaessasi asiakastasi tekemästäsi työstä.

2. Joustavuus ja vapaus

Kevytyrittäjyys tarjoaa suuren joustavuuden työaikaan ja -paikkaan. Kevytyrittäjänä saat itse päättää mitä työtä teet, missä, milloin ja kuinka usein sekä kuinka hinnoittelet työsi. Kevytyrittäjänä toimiminen on kaikin puolin vapaampaa kuin työsuhteessa oleminen.

3. Verojen ja maksujen hoitaminen helpompaa

Huolehdimme verojen ja sosiaaliturvamaksujen maksamisen puolestasi. Sinun pitää muistaa toimittaa meille vain verokorttisi ja me hoidamme loput.

4. Riskienhallintaa

Kevytyrittäjänä vähennät taloudellisia riskejä, koska sinun ei tarvitse sitoutua suuriin investointeihin tai pitkäaikaisiin sopimuksiin. Kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta et ole myöskään kirjanpitovelvollinen. Niin sanottuihin paperihommiin käytetty aika jää hyvin pieneksi – sinun tehtäväsi on ainoastaan laskuttaa.

5. Mahdollisuus testata ideoita

Voit testata liikeideoitasi ja projektejasi kevytyrittäjänä ennen kuin sitoudut täysimittaiseen yritystoimintaan. Tämä auttaa arvioimaan liiketoiminnan kannattavuutta ja potentiaalia.

 

Kevytyrittäjyyden huonot puolet: 

1. Rahoitus

Kevytyrittäjänä sinun ei ole mahdollista saada starttirahaa tai muuta yritysrahoitusta, eikä sinulla ole mahdollisuutta suuriin investointeihin tai arvonlisäveron vähentämiseen. Arvonlisävero on aina yrityskohtainen eli tarvitset oman y-tunnuksen, mikäli haluat hakea vähennyksiä. Jos toimintasi vaatii suuria investointeja, ei kevytyrittäjyys ole tässä tapauksessa järkevää.

2. Rajoitettu toimiala

Kaikkia töitä ei voi laskuttaa Kassavirtasen kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi luvanvaraiset työt, kuten taksiliikennöinti ja tavarakauppa. Kevytyrittäjyys sopiikin parhaiten silloin, kun myydään palveluja. Kuitenkin itse tehtyjen tuotteiden, kuten käsitöiden ja taiteen myyminen onnistuu kevytyrittäjänä, kunhan tuotteet ovat tilattu ja valmistettu asiakkaan pyynnöstä.

3. Korkea verotus

Jos ansaitset paljon kevytyrittäjänä tai toimit kevytyrittäjänä palkkatyön ohella, veroprosenttisi saattaa nousta suhteellisen korkeaksi. Progressiivisen tuloverotuksen vuoksi yli 50 000€ tienaavien kevytyrittäjien onkin usein kannattavampaa perustaa esim. osakeyhtiö.

4. Rekisteröityminen

Kevytyrittäjänä et voi rekisteröidä yrityksesi nimeä kaupparekisteriin. Voit kuitenkin markkinoida itseäsi ja palveluasi haluamallasi nimellä, mutta kevytyrittäjänä toimiessasi et pysty suojaamaan sitä.

5. YEL-velvollisuus

Mikäli YEL-velvollisuus täyttyy, ei ole väliä  työskenteletkö kevytyrittäjyyden lisäksi palkansaajana. Tällöin YEL eli yrittäjän eläkevakuutus tulee ottaa. Tästä kannattaa olla tietoinen, sillä velvollisuuden täyttyessä YEL-maksuja voidaan määrätä maksettavaksi myös takautuvasti.

 

Lue lisää kevytyrittäjyydestä Kassavirtasen sivuilta. Jos sinulle herää kysyttävää, voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Neuvomme sinua mielellämme!