Kulukorvaukset – mitä tulee tietää?

Kulukorvaukset herättävät säännöllisesti kysymyksiä asiakaspalvelumme suuntaan. Kevytyrittäjän on hyvä perehtyä kulukorvauksiin ennen laskutuksen aloittamista, sillä jos et erittele kulukorvauksia, maksat turhaan ansiotuloveroa myös kulujen osuudesta palkastasi. Käymme artikkelissa läpi olennaisimmat asiat kulukorvauksiin liittyen.

Milloin voin saada kulukorvauksia?

Jos teet asiakkaille töitä, joihin liittyy esimerkiksi remonttitarvikkeiden hankintaa tai muita kyseiseen toimeksiantoon liittyviä hankintoja, voit merkitä asiakkaille jäävien tarvikkeiden osuuden kulukorvauksiksi. Saadaksesi kulukorvausta tulee sinulla olla hankinnasta kuitti, jossa on eriteltynä hinta arvonlisäveroineen, ostopäivämäärä- ja paikka sekä liikkeen Y-tunnus.

Huomioithan, että kulukorvauksiksi ei kuitenkaan voi merkitä esimerkiksi työkaluja tai muita välineitä, joita käytät myös yksityiskäytössä tai muualla kuin kyseisessä asiakastyössä. Tämän tapaiset hankinnat voit vähentää omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi tulonhankkimismenoina.

Kulukorvaukset kannattaa aina merkitä huolellisesti erikseen, jotta sinun ei tarvitse maksaa niistä palkkaan kohdistuvia vähennyksiä, kuten veroja!

Näin se toimii:

1. Täytä tiedot kulukorvauksesta laskun luomisen yhteydessä ja liitä mukaan kuva kuitista.

2. Voit valita, laskutatko kulun suoraan toimeksiantajaltasi vai haluatko kulun eriteltynä vain omaan palkkalaskemaasi. Jos et laskuta kuluja erikseen asiakkaalta, on hyvä huomioida kulujen osuus jo palvelua hinnoiteltaessa.

3. Jos laskutat kulut asiakkaalta, kulut maksetaan sellaisenaan ja saat tilillesi kuitteja vastaavat summat arvonlisäveroineen. Palkka ja siihen liittyvät erittelyt näkyvät kokonaan erillisellä laskelmalla.

Muista myös matkakorvaukset

Kulukorvausten lisäksi voit saada myös matkakorvauksia, jos teet matkoja muun kuin kodin ja työpaikan välillä. Jos teet matkat omalla autolla, pidä matkapäiväkirjaa, jotta saat tarvittavat tiedot matkakorvauksen hakemiseen. Mikäli teet matkan yleisillä kulkuneuvoilla, pidä kuitit tallessa matkastasi.

Voit vähentää matkakulut tulonhankkimismenoina henkilökohtaisessa verotuksessasi tai laskuttaa matkakulut asiakkaalta samaan tapaan kuin kulukorvauksetkin. Muistathan, että tällöin et kuitenkaan voi enää tehdä samasta matkasta vähennyksiä tulonhankkimismenoina.

Lisää aiheesta: Kevytyrittäjän verotus, mitä voi laittaa verovähennyksiin