YEL pikakertaus kevytyrittäjälle

YEL on lyhenne sanoista yrittäjän eläkelaki. Nimensä mukaisesti YEL turvaa yrittäjän eläkettä työuran jälkeen. Vaikka kevytyrittäminen eroaa yrittäjyydestä, on YEL silti osa myös kevytyrittäjän elämää, sillä lakimääritelmän mukaan  myös kevytyrittäjä on yrittäjä.

Olet YEL-velvollinen jos:

  • Olet 18–70-vuotias *Huom. Vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja riippuu yrittäjän syntymävuodesta
  • Työskentelet omassa yrityksessä tai kevytyrittäjänä
  • Yrittäjätoimintasi jatkuu vähintään neljä kuukautta
  • Työtulosi arvo on vähintään 8 261,71 € vuodessa (2022) *Huom. YEL-vakuutuksen ylä- ja alaraja arvioidaan uudelleen vuosittain

Yrittäjän eläkevakuutus on lakisääteinen ja toimii yrittäjän eläke- sekä sosiaaliturvan perustana. YEL-vakuutus turvaa toimentulosi, jos sairastut, menetät työkykysi tai jäät vaikkapa perhevapaalle.

Kuinka arvioin YEL-tuloni?

Jokainen yrittäjä arvioi itse YEL-työtulonsa. Määritellessäsi YEL-tuloasi huomioi työtuntiesi määrä, yrityksesi liikevaihto sekä työsi mahdollinen kausiluonteisuus. Yksinkertaisesti voidaan sanoa, että työtulosi on se määrä, jonka maksaisit toiselle ammattitaitosi omaavalle henkilölle, jos hän tekisi työsi. Jos työtulon arvioiminen jännittää niin ei hätää työeläkeyhtiö vahvistaa arviosi.

Työtulo arvioidaan vuositasolla. Tämä ei tarkoita kalenterivuotta tammikuusta joulukuuhun, vaan 12 kuukauden ajanjaksoa. Työtuloa voi tarvittaessa muuttaa kesken vuoden, mutta sitä ei voi tehdä takautuvasti. Muista siis olla valppaana ja reagoi yrittäjätoimintasi muutoksiin nopeasti.

YEL ja Kassavirtanen

Kassavirtanen toteuttaa YEL-vakuutuksensa yhteistyössä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa. Jos toimit kevytyrittäjänä ja haluat maksaa säännöllistä YEL-maksua kauttamme, laadi YEL-sopimus Varman kanssa ennen Kassavirtasella laskuttamisen aloittamista. Muista sopimusta laatiessasi mainita, että haluat maksaa vakuutuksen kauttamme, jotta he osaavat yhdistää maksun suoraan meille.

Mikäli Kassavirtasen kautta tilitetyt vakuutusmaksut jäävät vajavaisiksi, laskuttaa Varma puuttuvat maksut suoraan kevytyrittäjältä. Jos taas erehdyksessä maksat kauttamme YEL-maksua, mutta et ole solminut Varman kanssa sopimusta, palautamme maksetun YEL-summan sinulle takaisin. Takaisinmaksu suoritetaan vuosittain tammi-helmikuun vaihteessa.

YEL-vaihtoehdot Kassavirtasen kautta

Kirjautuessasi Kassavirtasen palveluun löydät YEL-määrityksen omista tiedoistasi:

Mikäli työtulosi on alle 8261,71 €/vuodessa (2022), et ole YEL-velvollinen ja voit valita kohdan ”En ole YEL-vakuutusvelvollinen.”

Jos olet aloitteleva yrittäjä, eli olet toiminut yrittäjänä alle 4 vuotta valitse silloin ”Maksetaan YEL-vakuutus tulojen mukaan 24,10 %”, jonka jälkeen saat valittavaksesi ”Olen toiminut yrittäjänä alle neljä vuotta” -kohdan. Aloitteleva yrittäjä saa YEL-maksuista alennusta 22 %. Muista siis täyttää kohdat huolellisesti.

Mikäli työtulosi ylittää YEL-alarajan ja sopimuksesi ei koske minimi vakuutusta valitse ”Maksetaan YEL-vakuutus tulojen mukaan 24,10 %”. Tällöin jokaisesta nostamastasi palkasta vähennetään 24,10 % bruttopalkan määrästä YEL-vakuutusmaksuun.

Mikäli sopimuksesi Varmalla koskee minimi YEL-vakuutusta, valitse kohta ”Maksan minimi YEL-vakuutuksen (8261,71 €)”, jolloin YEL-vakuutuksen määrä jaetaan arvioimasi vuositulon mukaan. Huomio, että arvioimasi työtulo vaikuttaa myös sosiaaliturvaan ja etuuksiisi.

Sinun ei ole pakko kytkeä YEL-sopimustasi Kassavirtaseen, jolloin huolehdit sen maksamisesta itse työeläkevakuutusyhtiösi kanssa sopimiesi ehtojen mukaan. Valitse tällöin ”Maksan YEL-vakuutuksen itse”.

Узнать больше:

Kuka tarvitsee YEL-vakuutuksen

YEL-laskuri