Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

mies katselee järvelle ja vuoristomaisemaan

Moni yrittäjyyttä harkitseva puntaroi tarkoin kevytyrittäjyyden, toiminimen ja muiden yritysmuotojen välillä. Jokaisella yritysmuodolla onkin omat etunsa, ja myös kevytyrittäjyys on erityisen sopiva tietyissä tilanteissa – erityisesti silloin, kun oman yrityksen perustaminen ei ole vielä ajankohtaista.

Artikkelissamme pyrimme selventämään, milloin kevytyrittäjyys on toimivin vaihtoehto, ja missä tilanteessa on hyvä kartoittaa myös muut yritysmuodot.

Oman yritysidean kokeilemiseen

Kevytyrittäjyys on vaihtoehtona usein kannattavin, silloin kun on ajatuksena kokeilla yrittäjyyttä ilman tarkempia suunnitelmia yritystoiminnan pysyvyydestä. Jos sinulla ei ole kokemusta yrittäjyydestä, on kevytyrittäjyys helppo ja varsin turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä, aluksi vaikka osa-aikaisesti tai oman työn ohessa. Jos yritysidea ottaa tulta alleen, on kevytyrittäjyydestä helppo vaihtaa toiminimeen tai perustaa vaikka osakeyhtiö.

Sivutulojen hankkimiseen

Kevytyrittäjyys sopii mainiosti myös opiskelijalle, työttömälle tai eläkeläiselle lisätulojen hankkimiseen. Lisäksi huomattavan suuri osa kevytyrittäjistä toimii kevytyrittäjänä oman työn ohessa. Myös moniosaajat ja projektiluontoista työtä tekevät pitävät kevytyrittäjyyttä usein järkevimpänä tapana laskuttaa eri toimeksiantajia.

Jos harkitset kevytyrittäjyyttä työttömänä tai opiskelijana ollessasi, kannattaa myös tutustua artikkeliimme, josta saat lisätietoja, miten kevytyrittäjyys vaikuttaa etuuksiin.

Aloille, jotka eivät vaadi kalliita alkuinvestointeja

Kevytyrittäjyys on mainio vaihtoehto myös aloilla, jotka eivät edellytä suuria alkuinvestointeja. Jos myyt lähinnä vain omaa osaamistasi esimerkiksi personal trainerina, konsulttina tai vaikkapa viestinnän asiantuntijana, on kevytyrittäjyys monissa tapauksissa sopiva ja edullisin tapa laskuttaa.

Jos taas yritystoimintasi edellyttää kalliita laitehankintoja tai muita suuria rahallisia investointeja, on parempi tutkia myös muita yritysmuotoja ja miettiä, mikä olisi verotuksen kannalta edullisin vaihtoehto yritystoiminnallesi. Näissä tapauksissa sinun on kuitenkin yleensä viisasta hankkia asiantunteva kirjanpitopalvelu tai syvennyttävä aiheeseen itse, jotta ymmärrät yritystoimintaan liittyvät verotukselliset ja taloudelliset seikat riittävän hyvin.

Muistathan kuitenkin, että myös kevytyrittäjänä voit laittaa kuluja verovähennyksiin. Kassavirtasen kautta laskuttamasi työt verotetaan palkansaajan verotuksen mukaan, ja kevytyrittäjyyteen liittyviä kuluja voi ilmoittaa verottajalle samalla, kun teet veroilmoituksen.

Helppo tapa laskuttaa ilman yritystä

Kevytyrittäjänä voit rauhassa keskittyä työntekoon, ja normaali yritystoiminnan pyörittämiseen liittyvä paperityö ja byrokratia jää minimiin. Laskutuspalvelun kautta toimiessasi voit lähettää laskut helposti, ilman että sinun on mietittävä kirjanpitoa tai tilitoimistopalveluiden hankkimista, mikä on välttämätöntä siinä vaiheessa, kun perustat yrityksen tai toiminimen.

Kevytyrittäjyyden ehdottomia etuja onkin sen vaivattomuus. Kassavirtasella 3 %:n palvelumaksuun sisältyy kaikki tarvittavat vakuutukset (tapaturma-, oikeusturva-, ja vastuuvakuutus) ja lisäksi huolehdimme puolestasi kaikki viranomaismaksut ja -ilmoitukset. Myös laskujen perintä tarvittaessa ulosottoon asti on täysin ilmaista asiakkaillemme.

Monille palvelukokonaisuutemme on niin vaivaton, että se on juuri helppoutensa takia kilpailukykyinen ja edullinen vaihtoehto toiminimiyrittäjyydelle, joka edellyttää tarkempaa kirjanpitoa ja säännöllistä arvonlisäverojen ilmoitus- ja maksuvelvollisuutta verottajalle. Toiminimiyrittäjänä joudut ilmoittamaan arvonlisäveroistasi myös silloin, kun liiketoimintaa ei ole tai se on hyvin vähäistä.

Niille, jotka kaipaavat vapautta

Syyt kevytyrittäjyyteen eivät aina ole pelkästään taloudellisia. Kevytyrittäjyyden olennaisimpia etuja on vapaus valita, kenen kanssa teet töitä ja minkälaisia työprojekteja otat vastaan. Kevytyrittäjä määrittelee itse työaikansa ja -tapansa. Kaikki eivät viihdy tavanomaisessa 8-16 arjessa, vaan oman näköinen arki on se, mikä tuo merkityksen tunnetta elämään!

Onko aloja, joille kevytyrittäjyys ei sovi?

Kevytyrittäjyys ei sovi luvanvaraisille aloille, sillä toimit Kassavirtasen Y-tunnuksen alla.  Luvanvaraisilla aloilla tarvitset oman Y-tunnuksen, eli sinun tulee perustaa yritys tai toiminimi tätä varten. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi monet terveydenhuoltoalan ammatit. Lisätietoja luvanvaraisista aloista löydät Suomi.fi -sivustolta.