Mitä kevytyrittäjyys on?

Kevytyrittäjyys on alkanut hiljalleen vakiinnuttaa asemaansa joustavana työnteon muotona. Mitä kevytyrittäjyys on ja mikä rooli kevytyrittäjyydellä on erilaisten yritysmuotojen joukossa?

Kassavirtasella kevytyrittäjä on henkilö, joka toimii yrittäjämäisesti, mutta ilman yritystä ja Y-tunnusta. Joskus kevytyrittäjyys termiä käytetään myös sellaisissa palveluissa, missä yrittäjälle luodaan Y-tunnus. Tällöin kyseessä on kuitenkin enemmän toiminimiyrittäjyyden tapainen yritysmuoto kuin kevytyrittäjyys.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kevytyrittäjyys toimii niin, että asiakkaalle tehdään ensin sovittu työ, jonka jälkeen asiakasta laskutetaan. Laskutus tapahtuu Kassavirtasen Y-tunnuksen alla, joten kevytyrittäjä ei tarvitse omaa Y-tunnusta. Kun lasku on maksettu, kevytyrittäjälle maksetaan laskutettu summa palkkana. Palkan verotus toimitetaan voimassa olevan verokortin mukaan.

Miksi valita kevytyrittäjyys?

Erilaisista yrittämisen muodoista kevytyrittäjyys on ylivoimaisesti yksinkertaisin tapa toimia yrittäjämäisesti, ja sen voi aloittaa koska tahansa. Lukuisille kevytyrittäjille kevytyrittäjyys on äärimmäisen helppo ja mieleinen tapa kokeilla yrittäjyyttä, ilman että tarvitsee perustaa yritystä tai käyttää aikaansa yrityksen pyörittämiseen liittyviin velvoitteisiin. Moni toimii kevytyrittäjänä oman työn ohessa, opiskellessa tai ottaa vastaan satunnaisia keikkoja.

Kevytyrittäjien joukossa on myös henkilöitä, jotka eivät halua käyttää aikaa kirjanpidosta huolehtimiseen. Tämä vaatii yrittäjältä resursseja, oli yrityksellä liikevaihtoa tai ei. Myös ulkoistettuna kirjanpito on yleensä kuukausittainen juokseva kulu.

Kirjanpitovelvollisuus ei koske kevytyrittäjiä, jotka toimivat laskutuspalvelun Y-tunnuksen alla.

Lisäksi laskutuspalvelun etuna on, että 3 %:n palvelumaksu veloitetaan vain silloin kun laskutetaan. Tämä mahdollistaa sen, että yrittäjyyttä voi toteuttaa myös sivutoimisesti ja kausiluontoisesti ilman ylimääräisiä kuluja.

Suomessa olemassa olevat eri yritysmuodot ovat kaikki olemassa sen takia, että niiden tarkoitus palvelee tiettyä yrittäjäkuntaa. Jollekin on yritystoiminnan kannalta hyödyllistä perustaa osakeyhtiö, joku toinen taas kokee, että toiminimi on toimivin yritysmuoto. Myös kevytyrittäjyydellä alkaa olla oma vakiintunut asemansa, erityisesti aloittelevien ja osa-aikaisesti toimivien yrittäjien keskuudessa. Vaivattomuutensa ansiosta se voi toimia vaihtoehtona myös toiminimiyrittäjyydelle.

Mitä kevytyrittäjyys siis on? Hyvin useissa tapauksissa väylä yrittäjyyteen.

Kannustammekin kaikkia yrittäjyydestä kiinnostuneita rohkeasti kokeilemaan omaa yritysideaansa kevytyrittäjänä, vaikka sen oman päivätyön ohessa – turvallisesti ja askel kerrallaan. Kun varmuutta omaan tekemiseen löytyy riittävästi kevytyrittäjänä, on ehkä joku päivä aika perustaa yritys.

Kevytyrittäjyyden edut:

  • Sinun ei tarvitse perustaa yritystä toimiaksesi yrittäjämäisesti.
  • Sopii hyvin keikkatöihin tai osa-aikaiseen yrittämiseen.
  • Sopii erityisesti aloille, missä myydään omaa osaamista.
  • Ei kirjanpitovelvollisuutta, koska toimit ilman Y-tunnusta.
  • Laskutuspalvelu hoitaa tarvittavat paperityöt.
  • Voit rauhassa harjoitella yrittäjyyttä, palveluiden hinnoittelua ja kartuttaa asiakaskuntaa ennen varsinaisen yrityksen perustamista.

Ei sovi:

  • Luvanvaraisille aloille, joissa luvat haetaan omalla Y-tunnuksella.
  • Tavaroiden jälleenmyyntiin tai verkkokauppaan.
  • Aloille, mitkä vaativat suuria alkuinvestointeja.

Узнать больше: Kenelle kevytyrittäjyys sopii